Gebruik van de Chi Massager

Hoe de Chi-Machine te gebruiken?

De oscillerende beweging die door Chi Machine wordt gebruikt, weerspiegelt enkele van de technieken die worden gebruikt in therapieën zoals Japanse Shiatsu, en het harmonische hands-on werk van osteopaten zelf. Deze manuele technieken zijn gericht op het loslaten van spanning en het opwekken van ontspanning. Onderzoek heeft aangetoond dat de hoge incidentie van rugpijn grotendeels kan worden toegeschreven aan een chronisch onvermogen om te ontspannen, fysiek en/of mentaal. Ondertussen is bekend dat een schommelende beweging de hersengolven helpt synchroniseren en het zenuwstelsel kalmeert.

De Japanners beoefenen in ieder geval sinds de jaren 1920 "Goldfish Exercise", zowel als oefenvorm in traditionele vechtsporten zoals Aikido, als in therapieën zoals Shiatsu. Het principe is om een ​​oscillerende beweging in het bekken te creëren die de elegante beweging van een vis die door het water beweegt simuleert. Het doel achter deze technieken is om de natuurlijke energiesystemen van het lichaam te stimuleren, waaronder een diepere ademhaling en verbeterde bloedsomloop, evenals het verlichten van stress en het opnieuw afstemmen van houdingsproblemen.

Vervolgens werd in 1990 in Japan een eenvoudig maar ingenieus stimulerend oefenapparaat uitgevonden dat zachtjes met je voeten zwaait, waardoor deze verkwikkende oefenvorm toegankelijker wordt voor gewone mensen om thuis te gebruiken. Het eerste voorbeeld van deze Japanse technologie werd in de volksmond "The Chi Machine" genoemd toen het in het Westen werd geïntroduceerd. De Sun Ancon Chi Machine is meer dan 25 jaar later nog steeds in productie. De Chi Machine 106 serie Exerciser is een verbeterde versie van deze technologie met veel meer functies, zahcte enkeldragers en een Heavy-Duty motor. 

Houding op de Chi massage machine

De normale houding is met de armen ontspannen langs het lichaam. De handpalmen worden naar boven of beneden gelegd, zoals het voor jou het meest comfortabel is.
Door de handen onder het hoofd te leggen, komt bij het schudden het accent iets meer dan normaal op de rug te liggen.
Goed bij spanning in de schouders is de houding met de armen naar achteren strekken, langs het hoofd.
Extra “schommelgevoel” ontstaat wanneer de armen gestrekt op de dijbenen worden gelegd.

Ga liggen:

Ga voor gebruik op de grond zitten en plaats je voeten op de comfortabele enkelkussens. Ga achterover liggen in een ontspannen houding.

Gebruik een kamer waar u niet gestoord kunt worden: geen telefoon, kijk ondertussen niet naar televisie! Geen kinderen. Zachte muziek is wel oké.
De chi machine dient eveneens op de grond te staan, aan het voeteneind, en mag niet kunnen schuiven.
Neem eerst voldoende vocht in, voor de zuivering: drink een glas water.
Ga op de mat liggen en leg de enkels in de houders op de machine.
Indien nodig, b.v. vanwege pijn aan de onderrug, kan een rol of kussen onder de knie(ën) gelegd worden. Let erop dat de zijwaartse beweging er niet door belemmerd wordt. Vermijd ook het gebruik van een hoofdkussen.

Schakel de machine in en regel de snelheid met de handige afstandsbediening. Stel de tijd in. Begin met 6 minuten, twee keer per dag (minder als u grote gezondheidsproblemen hebt). Verhoog geleidelijk aan tot 15 minuten, twee keer per dag. Een minuut een keer per dag, is voldoende voor iemand die in slechte gezondheid is of erg veel pijn heeft. Dit kan langzaam worden verhoogd als verbetering is bereikt.
Ontspan volledig tijdens het schudden. Blijf contact houden met uw lichaam. De golfachtige beweging van de benen beweegt omhoog langs het lichaam naar de ruggengraat, de nek en de schouders, vergelijkbaar met de manier waarop de lichamen van vissen bewegen om hun bloed van zuurstof te voorzien
Belangrijk: wanneer de chi machine stopt, blijf nog minstens drie minuten liggen. Niet rechtop springen. Het is de tijd van de circulatie van genezende chi energie door het hele lichaam. 40% van het therapeutisch effect treedt op terwijl de machine in beweging is, en 60% wanneer hij stopt. Deze 'rusttijd' stelt u in staat om zoveel mogelijk de de chi energie, de cel-oxydatie, genezing en detoxificatie op te vangen en te verwerken.
Zet dan de voeten plat op de grond en beweeg de gebogen benen een paar keer.
Sta dan langzaam op.
Drink terug voldoende vocht na gebruik, natuurlijk het liefst water.

Hoe lang in de chi massage?

Het gebruik van de machine is een intense ervaring en heeft een sterke uitwerking. Pas daarom de tijd aan, zeker als uw lichaam bepaalde klachten heeft die pijnlijk kunnen zijn. Ukan dan altijd met 2 minuten extra per keer opbouwen.
Begin de eerste keren niet met volle 15 minuten! Het lichaam moet zich eerst aanpassen. Is het lichaam er vertrouwd mee, dan is er niets mis met een kwartier.
Tweemaal per dag, ‘s ochtends en ‘s avonds (maar niet kort na het eten), is een goed ritme. Sommige mensen verkiezen het te gebruiken voor het ontbijt en 's avonds voor het slapen gaan om de nachtrust te bevorderen en de natuurlijke genezing zijn gang te laten gaan.

Voor wie de chi massage?

Heel veel mensen hebben baat bij een dagelijks kwartiertje op de Chi machine, ’s morgens, ’s middags of ’s avonds. Dit kwartiertje schudden laat niet alleen toe dat je je ontspant, er zijn vele positieve resultaten. Dus voor iedereen is dit een goed idee, liggend bewegen en ontspannen. 

Beroepen en bedrijven:

Chiropractoren, aerobicsinstructeurs, psychologen, sporters, sportcoaches, sportgeneeskunde, dagspa's, massagetherapeuten, homeopathische en natuurgeneeskundige artsen, reikibeoefenaars, yoga- en pilatesinstructeurs, wellnesscentra en meer.

Voordelen van de chi massage: 

 • Verhoogt zuurstof naar de cellen, bevordert celherstel en verjonging

 • Verlicht chronische rugpijn en ontspant de spieren

 • Verbetert de spijsvertering

 • Vermindert vermoeidheid en verbetert de slaap

 • Versterkt het immuunsysteem

 • Vergemakkelijkt de lymfecirculatie

 • Vermindert het totale lichaamsgewicht

 • Tonen en stevigheid (taille, dijen, billen, heupen, buikspieren)

Iedereen heeft baat bij een dagelijks kwartiertje rust en bewegen op de Chi machine. 

Rug, nekwervels en ruggengraat

Veel van onze klanten bevestigen de chi machine verlicht de pijn aan nekwervels, wervelkolom of ruggengraat. Door het heen en weer bewegen van de enkelhouder worden de voeten en benen heen en weer bewogen. Door deze beweging schud het van bekken tot de nek, de plaatsen waar de wervelkolom normaal de meeste druk heeft staan. Aan een optimale snelheid van 140 bewegingen per minuut gaat de ruggengraat en het hoofd gewiegd worden. Start de opbouw in het beweging wel langzaam op bij rugklachten. 

Door dit regelmatig wiegen van de weverlkollom met de chi machine gaat spierspanningen rondom de wervels of in de rug (spieren) verminderen, de tussenwervels ervaren minder druk, worden door de beweging rustig losgemaakt en komen terug goed te zitten. Drink veel water na de behandeling, om ook het vocht tussen de wervels op peil te houden. U zult voelen dat de vis zwembeweging die ontstaat door op de chi machine te liggen, de spieren zachtjes gaat losschudt en ontspanning teweeg brengt in de spieren. Lichte spierpijn is dan ook in principe geen beletsel voor gebruik van de chi massager apparaat. Pas op, wel voorzichtig bij ernstige rugpijn en klachten, bouw de snelheid langzaam op om het langzaam op te bouwen en los te maken. Er zijn vele klanten die na jaren verminderde rugpijn hebben, en vele zelfs rugpijn vrij zijn.

Rugpijn van de middenrug,  Lage rugpijn, spit rugpijn, rugpijn bovenrug, Nekpijn? Probeer de Chi Machine. (niet gebruiken bij acute rugklachten)

Lage rugpijn verhelpen? vele rugpijn oefeningen? Doe niet moeilijk en zoek niet verder, 15 min per  dag in de Chi Machine en u zult verlichting voelen zonder er hard voor te moeten werken.  

Wanneer niet een Chi massager gebruiken?

 • Zwangerschap (de ontgifting en het schudden zijn niet ideaal voor de baby)
 • Zware ontstekingen
 • Epilepsie
 • In de herstelperiode na een operatie of botbreuk de Chi Machine niet gebruiken.
 • Ernstige hartklachten en acute of ernstige rugproblemen zijn contra-indicaties.
 • Na een heupoperatie wachten tot de heup weer mag bewegen.


Houdt rekening met oude blessures. Bij ernstige twijfel: niet doen. Bij lichte twijfel: tien seconden proberen en goed navoelen. Laat het lichaam zelf het antwoord geven. Heeft U medische vragen omtrent het gebruik van de Chi Vitalizer, raadpleeg uw arts.

Let op bij het gebruik

Gebruik wordt afgeraden binnen de 30 minuten na het eten of langer na een zware maaltijd.
Wanneer bepaalde pijnen optreden tijdens het gebruik, wordt aangeraden deze eerst beter te onderzoeken voor verder gebruik. (De Chi Machine maakt ons alerter voor blokkades door de zuurstoftoevoer en een betere doorbloeding.)
Tijdelijke hoofdpijn of vermoeidheid kunnen optreden. Dit is het gevolg van de gecumuleerde toxiciteit dat ontstaat in de weefsels van uw lichaam. De duizeligheid zal snel verdwenen zijn. Zijn deze symptomen te zwaar, begin dan met enkele minuten per dag en drink genoeg zuiver water.
Als u huiduitslag vertoont of pijn voelt rond de oude wonden is dit de ontsmettingsbehandeling door zuurstoftoevoer en de genezing van uw lichaam. Pas uw termijn wat lager aan tijdens u volgende sessie.

Langzaam opbouwen:

Sommige nieuwe gebruikers kunnen duizeligheid ervaren. In de meeste gevallen is dit normaal voor mensen met een slechte bloedcirculatie in het hoofd. In deze omstandigheden zal de duizeligheid uiteindelijk verdwijnen bij regelmatig gebruik. Daarom is het aangeraden om langzaam te beginnen met sessies van 5 minuten en geleidelijk de tijd te verlengen als dat geschikt wordt geacht. In zeldzame gevallen houdt de duizeligheid verband met een ernstige aandoening.

Nek- en kniepijn kunnen optreden bij mensen met reeds bestaande aandoeningen zoals artritis. Het ongemak van de knieën en nek kan worden verholpen door een kussen onder deze gebieden te leggen om ondersteuning te bieden tijdens het gebruik van de Chi-machine.

Als je een gezondheidsprobleem hebt of denkt dat je een medische aandoening hebt, raadpleeg dan eerst je huisarts voordat je de Chi Machine gebruikt. De Chi-machine mag niet worden gebruikt ter vervanging van een bestaande therapie of medische behandeling. Gebruik de Chi Machine niet als u zwanger bent, epilepsie heeft of lijdt aan een hartaandoening. Als je recent een operatie of botbreuk hebt gehad, gebruik de Chi Machine dan minimaal 3 maanden of totdat deze volledig genezen is.


Voorzichtigheid is geboden bij het gebruik van een met snelheid regelbare chi machine, start zeker niet boven de 140 en bouw rustig op vanaf snelheid 80 op om het lichaam te laten wennen.

Verhoog ENERGIE, ZUURSTOF en CIRCULATIE in al 5 MINUTEN

15 MINUTEN ONTSPANNEN SCHOMMELEN IS GELIJK AAN EEN GOEDE WANDELEN 

Als u een gezondheidskwaal of -problemen heeft, dan is een korte sessie op de Chi Machine zal u helpen en verlichten.

Hieronder vindt u een lijst met de meest voorkomende gezondheidsproblemen die verlichting kunnen geven:

 • Gebrek aan lichaamsbeweging en slechte bloedsomloop
 • Vermoeide en pijnlijke spieren
 • Slechte spijsvertering, obstipatie
 • Artritis, rugpijn, botsporen
 • Nerveuze, algemene pijn en slapeloosheid
 • Slechte werking van interne organen
 • Astma en tracheale ontsteking
 • Menstruatiepijn, bloedarmoede
 • Veel chronische aandoeningen
 • Lymfoedeem
 • Zwelling
 • Circulatieprobleem
 • Overgewicht hebben

Hoeveel massagesessies heb ik nodig om te wennen aan de Chi Machine?

Het lichaam Moet wennen aan de beweging, geef uw lichaam de tijd om de tijd en snelheid op te bouwen. 

Voor 55plussers : als ouder dan 55 jaar, beperk de sessies tot dagelijks van 2 tot 5 minuten. Als er geen ongemak wordt ervaren kunnen de sessies worden verlengd van 5 tot 10 minuten in de tweede week en tot de normale sessietijd van 15 minuten in de derde week.
Voor personen onder de 55 jaar : Personen onder de 55 jaar moeten in eerste instantie twee keer per dag sessies van 5 minuten doen, maar kunnen naar eigen goeddunken rusti opbouwen tot 15 minuten als er geen ongemak wordt ervaren. 
Er is geen limiet aan het aantal dagelijkse sessies, behalve dat hierboven vermeld, maar het wordt aanbevolen om een ​​redelijke pauze te nemen tussen de sessies. U sport ook vaak met tussen pauzes, geef uw lichaam tijd voor rust.

Wilt u meer weten? Bel ons dan gewoon of stuur ons uw vraag via onze contactpagina

Gebruiksaanwijziging CY 106 A
Gebruiksaanwijziging CY 106 S